gen_770.1.gifgen_254.1.gifForsidenNyhederFrikorps DanmarkRegiment DanmarkLedende TyskereLuftwaffeGestapoDanske NazisterSchalburgkorpsetHipo og ETTerrorgrupperneDe likvideredeRetsopgøretBiografierPortrætsamlingenDekorationerReferencerBagsiden

gen_286.1.gif

Kristen Madsen Brodersen

Brodersen_ChristenMadsen1.jpg

Født: 29. juli 1914 in Avnbøl. Død: 17. juni 1942 ved Demjansk

Kristen Madsen Brodersen blev født i Avnbøl i Sønderjylland. Landsbyen lå i det tidligere Nordslesvig, der efter krigen i 1864 blev tysk for senere efter at vende tilbage til Danmark i 1920. Begge Brodersens forældre var danskere og grundet Sønderjyllands historie meget nationalistiske.

Brodersen bryder allerede i gymnasiet med forældrenes nationalisme og melder sig den 28. oktober 1933 ind i DNSAP. Kort efter flytter han til København og indtræder i DNSAPs stormtropper SA. Efter noget tid bliver han indkaldt til tjeneste i hæren. Her trives Brodersen, og han bliver optaget på officersskolen.

Brodersen er i Sønderborg den 9. april 1940, da tyskerne besætter Danmark. Ligesom mange af sine officerskammerater er han stærkt utilfreds med, at de danske soldater ikke får lov til at bekæmpe invasionen. Han føler sig bedraget af uduelige politikere.

I foråret 1941 melder Brodersen sig til Waffen-SS, da den danske regering tillader soldater og officerer at træde udenfor nummer for at indtræde i den tyske hær.

Da Frikorps Danmark bliver oprettet i juni 1941 er Brodersen med. Brodersen bliver tilknyttet Frikorpset i führerreserven, der betegner de officerer, der ikke har noget fast opgave, men oftest tjener som midlertidige chefer for enheder, hvis egen chef er bortrejst.

Da Frikorpset rejser til fronten i maj 1942 er Brodersen med. Frikorpsets bliver hurtigt kastet ud i nogle hårde kampe, der koster mange sårede og dræbte mænd og officerer.

Den 11. juni forsøger Frikorps Danmark for anden gang at indtage den lille langstrakte landsby Bol Dubowizy. Angrebet ledes af 3. kompagni under Untersturmführer Alfred Nielsen. Brodersen er med helt fremme som guide for de angribende soldater. Da Untersturmführer Nielsen falder i kamp overtager Brodersen kompagniet, som han fører til sin død.

Brodersens død er omgivet at en vis mystik. Nogle kilder fortæller, at Brodersen blev dræbt ved et artilleriangreb den 17. juni 1942. Men der findes også en anden version af hans død. En knap så heroisk version man ikke kunne fortælle dengang under krigen. Det fortælles, at Brodersen den 17. juni 1942 ville imponerer sine soldater ved at vise dem, hvor ineffektiv en tysk håndgranat var. Hans demonstration var dog så klodset, at granaten sprang og dræbte ham på stedet. Det fortælles, at han vist ikke var helt ædru.

Forfremmelser
Legion-Obersturmführer: 1. Jul. 1941

Historie
Tilknyttet staben i Frikorps Danmark fra juni 1941 til 11. juni 1942.
Kommandør for 3. kompagni i Frikorps Danmark fra 11. juni 1942 til sin død den 17. juni 1942.

Kilder

Landwehr, Richard: Siegrunen #65 1998
Moore, John P.: "Führerliste der Waffen-SS", 2003