gen_770.1.gifgen_254.1.gifForsidenNyhederFrikorps DanmarkRegiment DanmarkLedende TyskereLuftwaffeGestapoDanske NazisterSchalburgkorpsetHipo og ETTerrorgrupperneDe likvideredeRetsopgøretBiografierPortrætsamlingenDekorationerReferencerBagsiden

gen_286.1.gif

Dekorationer

Schalburg at Demjansk.jpg

Jernkorset af anden klasseJernkorset

Eisernes Kreuz fandtes i to udgaver – en anden grad og en første grad. For at modtage ordenen af første grad skulle man allerede have modtaget ordenen af anden grad. En lignende hædersbevisning blev også uddelt under Første Verdenskrig.
Under Anden Verdenskrig blev der uddelt ca. 3 millioner ordener af anden grad og ca. 450.000 af første grad. Mange af de danske frivillige fik tildelt jernkorset.

 

RidderkorsetRidderkorset

Introduceret den 1. september 1939 med udbruddet af Anden Verdenskrig. Ridderkorset, der blev båret om halsen, var en betydningsfuld udmærkelse, der kun blev tildelt for særlig heltemodig indsats på slagmarken. Forudsætningen for at modtage ridderkorset var, at man skulle have modtaget jernkorset af både anden og første grad. Ridderkorset blev derfor kaldt ridderkorset til jernkorset eller på tysk Ritterkruez des Eisernen Kreuz.
Der blev i løbet af krigen uddelt 7.361 ridderkors – heraf 47 til ikke-tyske – heraf 3 til danskere (Egon Christophersen, Johannes Hellmers og Søren Kam).


Ridderkorset med egeløvRidderkorset med egeløv

Den 3. juni 1940 fik ridderkorset en overbygning. Der var opstået et behov for en orden, der kunne tildeles dem, der gentagen gange gjorde sig fortjent til ridderkorset, Løsningen blev at tilføje et egeløv til det allerede tildelte ridderkors.
Der blev i krigens løb uddelt 890 ridderkors med egeløv – heraf 8 til ikke-tyskere.


Ridderkorset med egeløv og sværdRidderkorset med egeløv og sværd

Den 21. juni 1941 kom endnu en tilføjelse af ridderkorset – sværdene. Til de få særligt heltemodige tildeltes sværd til ridderkorset med egeløv.
Der blev i løbet af krigen tildelt 160 ridderkors med egeløv og sværd – heraf 1 til en ikke-tysker.


Ridderkorset med egeløv, sværd og brillanter Ridderkorset med egeløv, sværd og brillanter

Den 15. juli 1941 opstod behovet for endnu en tilføjelse til ridderkorset. De få, der allerede havde fået ridderkorset med egeløv og sværd tildelt kunne ved endnu et heltemodig indsats få tildelt brillanterne.
Der blev i krigen løb tildelt 27 ridderkors med egeløv, sværd og brillanter.


Ridderkorset med gyldent egeløv, sværd og brillanter

Den 29. december 1944 kom sidste tilføjelse til ridderkorset. Det Tyske Riges 12 bedste soldater, der allerede havde fået ridderkorset med egeløv, sværd og brillanter skulle tildeles Ridderkorset med gyldent egeløv, sværd og brillanter. Kun en enkelt (Luftwaffe-Oberst Hans Ulrich Rudel) nåede at modtage udmærkelsen, der kun blev overgået af Storkorset til Jernkorset, som kun Generalfeltmarskal Hermann Göring havde.

Oberst Hans Ulrich Rudel
Oberst Hans Ulrich Rudel

OstmedailleOstmedaille

Medaljen, der egentlig hed Medaille Winterschacht im Osten 1941/42, blev tildelt de soldater, der mellem den 15. november 1941 og 26. april 1942 havde deltager i langvarige vinterkampe på østfronten. Vinteren på østfronten havde været særligt kold det år og der opstod et behov for en tilkendegivelse til dem, der havde klaret sig igennem. Medaljen blev uddelt første gang den 26. maj 1942.
Det er ukendt, hvor mange medaljer, der blev uddelt. Enkelte danskere, der havde meldt sig til Waffen-SS før Frikorps Danmarks tid, deltog i kampene på østfronten den vinter og fik derfor tildelt medaljen.

 

Det Tyske Kors i GuldDet Tyske Kors i Guld

I 1941 opstod der et behov for en orden, der lå mellem jernkorset og ridderkorset, og derfor blev Det Tyske Kors introduceret den 28. september 1941. Ordenen fandtes i to versioner – en i sølv og en i guld.
Der blev i krigens løb uddelt 24.204 guldversioner og 1.114 sølvversioner. To danskere (Per Sørensen og Johannes Hellmers) fik guldversionen tildelt. Inge sølvversioner blev tildelt danskere.