gen_770.1.gifgen_254.1.gifForsidenNyhederFrikorps DanmarkRegiment DanmarkLedende TyskereLuftwaffeGestapoDanske NazisterSchalburgkorpsetHipo og ETTerrorgrupperneDe likvideredeRetsopgøretBiografierPortrætsamlingenDekorationerReferencerBagsiden

gen_286.1.gif

Hipo og ET

hipomand_1944.jpg

Den 19. september 1944 blev dansk politi fra den ene dag til den anden sat ud af kraft. I de større byer over hele landet stormede tysk politi og danske medhjælpere politistationer og arresterede de vagthavende betjente. I alt blev mere end 2000 politibetjente arresteret og interneret i lejre i Tyskland og Danmark. Hensigten med aktionen var egentlig at reducere antallet af politibetjente, men virkningen blev en anden. Politiet gik under jorden og dukkede først op igen efter befrielsen.

Det gik hurtigt op for den tyske politiledelse, at aktionens mål var forfejlet. Danmark stod nu reelt uden politi, og de tyske politiafdelinger kunne umuligt opretholde lov og orden med de få styrker, de havde til rådighed. Resultatet blev oprettelsen af det danske hjælpepoliti Hipo.

Hipo var organiseret som 5. afdeling af Efterretningstjenesten ET. ET var oprindeligt en afdeling af Schalburgkorpset, men allerede den 1. april 1944 var det blevet skilt ud fra Schalburgkorpset og reelt lagt ind under Gestapo.

Hipos medlemsskare var på ca. 550 mand. Langt de fleste af disse virkede i København, hvor hipokorpset hurtigt fik et meget dårligt ry, der med tiden kun blev værre. I befrielsesdagene var korpsets medlemmer nogle af de mest forhadte og jagtede overhovedet. Medlemmerne blev rekrutteret fra Schalburgkorpset og fra ETs egne række. Oprindeligt havde man planlagt, at også tyske politifolk skulle indgå i korpset, men sådan blev det ikke.

Hipos største arbejdsområde var bekæmpelsen af modstandsbevægelsen. Korpset deltog i hundredvis af aktioner og arrestationer rettet mod modstandsbevægelsen. Særligt effektiv var ETs afdeling 9c, der under retsopgøret blev kendt som Lorenzengruppen. Under retsopgøret blev det afsløret, at dele af hipo havde brugt tortur under afhøringerne af de arresterede. Dette var nok medvirkende til, at mange hipofolk blev straffet ekstra hårdt under retsopgøret. Hipofolk fik i gennemsnit 11 års fængsel pr. medlem.

Portrætgalleri af medlemmer af Hipo og ET

Læs mere om Lorenzengruppen.

Hipomand.jpg