gen_770.1.gifgen_254.1.gifForsidenNyhederFrikorps DanmarkRegiment DanmarkLedende TyskereLuftwaffeGestapoDanske NazisterSchalburgkorpsetHipo og ETTerrorgrupperneDe likvideredeRetsopgøretBiografierPortrætsamlingenDekorationerReferencerBagsiden

gen_286.1.gif

Danskere i Gestapo

Staldgaarden_Kolding.jpg

Gestapo er en forkortelse for Geheime Staatspolizei. Gestapo var betegnelsen for det hemmelige statspoliti i Nazityskland. Det blev grundlagt af Hermann Göring i april 1933 og virkede indtil krigens afslutning i maj 1945. Gestapo spillede en helt central rolle i gennemførelsen af nationalsocialismen og Gestapo bærer hovedansvaret for den organiserede terror i de besatte lande – heri blandt Danmark.

Hvor mange danskere, der var beskæftiget i Gestapo, er svært at sige præcist. Et forsigtigt gæt lyder på mellem 550 og 650 danskere. Disse kan inddeles i to hovedgrupper. De fleste var stikkere, der arbejdede fordækt og på egen hånd og som ikke tog del i forhør og tortur. Den anden gruppe var medlemmerne af terrorgrupperne, Hipo og Efterretningstjenesten ET. Disse var ofte tolke under forhør og mange af dem deltog selv i afstraffelsen og torturen af de tilfangetagne.

Efter krigen blev de fleste danskere i Gestapo idømt lange fængselsdomme, mens de værste torturbødler blev henrettet.

 

Danskere i Gestapo

Ib Birkedal-Hansen og hans gruppe var direkte tilknyttet Gestapo. Gruppen kan du læse mere om her.

Andre danskere, der var tilknyttet Gestapo, du kan læse om:

Poul Michael hansen - Poul Tysker

Børge Thorkild Jensen

Johannes Rasmussen - Snogen

Frantz Erik Toft

 

Stikkerne

Stikkerne udgjorde den suverænt største gruppe af danskere i tysk tjeneste. Hvor mange stikkere, der reelt var, vides ikke. Nogle få stikkere skilte sig ud fra resten. De var særligt ihærdige og fik efterhånden mange liv på samvittigheden. De værste stikkere blev under retsopgøret idømt hårde fængselsstraffe. Enkelte blev henrettet.

Portrætgalleriet med fotos af nogle af stikkerne kan du se her .

Stikkere:
Torben William Wulff