gen_770.1.gifgen_254.1.gifForsidenNyhederFrikorps DanmarkRegiment DanmarkLedende TyskereLuftwaffeGestapoDanske NazisterSchalburgkorpsetHipo og ETTerrorgrupperneDe likvideredeRetsopgøretBiografierPortrætsamlingenDekorationerReferencerBagsiden

gen_286.1.gif

Fritz Clausen

Clausen_Fritz.jpg

Født den 12. november 1893 i Åbenrå af dansksindede forældre. Studerede til læge ved tysk universitet, men blev indkaldt til tysk krigstjeneste i Første Verdenskrig. Kom til Østfronten i 1914, hvor han tages til fange og sidder i russisk fangenskab frem til 1918. Kommer herfra til Danmark, hvor han i 1924 ender med at slå sig ned i Bovrup lige nord for den tyske grænse. Han er i mellemtiden blevet færdig som læge.

I 1931 melder han sig ind i DNSAP efter han i en årrække har været konservativ. Det er især hans kone Ebba, der presser på for medlemskab af DNSAP. Ved førerkuppet i juli 1933 bliver han fører for DNSAP i stedet for partiets stifter Cay Lembcke.

Op gennem trediverne reorganiserer Fritz Clausen DNSAP med held og medlemstallet vokser støt. Specielt i Sønderjylland vinder partiet tilslutning. Ved folketingsvalget i 1939 opnår partiet tre mandater i Folketinget, hvoraf det ene mandat går til Fritz Clausen. Fritz Clausen er partiets ubestridte leder trods talrige magtkampe og splittelser i partiet.

Da tyskerne besætter Danmark den 9. april 1940 er Fritz Clausen lige så overrasket som resten af Danmark, men han øjner samtidig chancen for at komme til magten. Tyskerne ønsker dog en normalisering af de danske forhold og Fritz Clausens DNSAP holdes reelt udenfor politisk indflydelse. DNSAP bruger i steder for sine kræfter på hvervningen til Frikorps Danmark og senere til SS-Panzergrenadier-Regiment "Nordland".

Folketingsvalget i marts 1943 bliver en stor skuffelse for DNSAP. Internt i partiet begynder utilfredsheden med Fritz Clausen at melde sig for alvor. Fritz Clausen må midlertidigt træde tilbage til fordel for sin stedfortræder Theophilius Larsen. Fritz Clausen melder sig til Waffen-SS, men kommer kun til Berlin, hvor han i november 1943 modtager det tyske krigsfortjenestekors med sværd for sin indsats under et bombardement af byen. Efter et ophold på en afvænningsklinik kommer Fritz Clausen den 1. maj 1944 hjem til Danmark igen. Allerede den 5. maj 1944 nedlægger han formelt hvervet som fører for DNSAP, hvis lederskab overtages af et førerråd, der reelt havde haft magten siden februar 1944. Den 22. november 1944 bliver Fritz Clausen ekskluderet af DNSAP. Begrundelsen er hans uværdige livsførelse.

Den 5. maj 1945 bliver Fritz Clausen arresteret og fængslet. Han er fængslet indtil sin død den 5. december 1947.

Kilder

GADs Leksikon: Hvem var Hvem 1940-1945, Gads Forlag 2005
Lauridsen, John T.: Dansk Nazisme 1930-45 – og derefter", Gyldendal 2002